Diamant
De diamant kent veel industriële toepassingen door zijn hardheid. Wist u dat een diamant de hardste steen op aarde is? Hiernaast ziet diamant er ook erg mooi uit, waardoor diamant veel bij sieraden en juwelen gebruikt wordt. De diamant is dan ook niet zomaar het symbool van liefde en schoonheid. Diamant is, net zoals voor de jaartelling, nog steeds erg gewild. In dit artikel vindt u algemene informatie over de diamant.
De geschiedenis van diamant
De geschiedenis van diamant gaat al gauw terug tot meer dan 2500 v.Chr. Het schijnt dat de Chinese bevolking rond dit jaartal al diamanten gebruikten om edelstenen te polijsten. In India werd diamant rond deze tijd gebruikt voor sieraden. In Europa duurde het iets langer, hier kwam de steen rond de 6e tot 5e eeuw v. Chr. onder de aandacht van de mensen
Diamant, wat is dat nou?
De diamant wordt nog steeds als de belangrijkste edelsteen ter wereld gezien. De diamant heeft dan ook altijd, tegenover goud en zilver, speciale aandacht gekregen. De diamant is een allotrope vorm van koolstof, welke als delfstof aangetroffen wordt. Hiernaast kan diamant ook in laboratoria gemaakt worden. Diamant is, voor zover bekend, het hardste materiaal dat in de natuur gevonden wordt. Hardheid wordt vaak op de hardheidsschaal van Mohs uitgedrukt. Aangezien diamant het ijkpunt voor hardheid is, scoort de edelsteen de hoogste score op de hardheidsschaal van Mohs. Vanwege deze extreme hardheid, wordt diamant in de industrie onder andere voor slijpen, boren, snijden en polijsten gebruikt
Hoe ontstaat diamant?
Diamant wordt gevormd door samenpersing van koolstof. Dit gebeurt onder hoge druk en op een diepte van 140 tot 190 kilometer diepte in de aardmantel. Diamant wordt naar het aardoppervlak gebracht door middel van een vulkaanexplosie.
Dit vulkanische gesteente heeft een blauwe kleur. Het wordt kimberliet genoemd, genoemd naar de plaats Kimberley in Zuid Afrika. Naast deze voorkomens in kimberlietspijpen en de directe omgeving komt diamant ook voor in alluviale afzettingen. In India was het de delta van de Krishna rivier van jongs af aan de vindplaats van alluviale diamanten. Een gevonden diamant is economisch pas winstgevend als minimaal 1 karaat diamant van edelsteen kwaliteit per ton gesteente aanwezig is. Over het algemeen wordt diamant het meeste gevonden doe mijnen waarbij er in een bepaald stuk grond gegraven wordt tot de edelsteen houdende laag
Meerdere slijpvormen
Er zijn natuurlijk verschillende vormen waarin diamanten geslepen worden. Diamanten zijn onder andere ook zo kostbaar doordat diamanten alleen door middel van diamanten gesneden kunnen worden. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende slijpvormen.
- Ronde slijpvorm: de ronde slijpvorm is veruit de meest gekozen slijpvorm. Dit slijpsel wordt vaak ook het briljant slijpsel genoemd. Dit slijpsel is de afgelopen jaren het meeste onderzocht om zo de beste slijpvorm te kunnen vinden. Hierbij was het de bedoeling om te onderzoeken hoe je de meeste schittering uit de diamant kon krijgen. Een ronde slijpvorm bestaat bijna altijd uit 57 facetten.
- Rechthoekige slijpvorm: het rechthoekige slijpsel lijkt erg veel op de vierkante slijpvorm. Het rechthoekige slijpsel geeft een bijzonder resultaat. Hierbij lijkt het diamant zelf een stuk groter.
- Vierkante slijpvorm: na de ronde slijpvorm is de vierkante slijpvorm de meest voorkomende. Vooral bij ringen met zijstenen worden de vierkant geslepen stenen als zijstenen gebruikt. Vooral voor verlovingsringen is de vierkante slijpvorm het meest gebruikt.
- Ovale slijpvorm: vaak wordt het ovale slijpsel gecombineerd in sieraden met briljant geslepen diamanten. Hierdoor is de schittering ook snel te vergelijken met briljanten. Een diamant met ovale slijpvorm heeft 56 facetten.
- Hartvormige slijpvorm: doordat de hartvormige slijpvorm meerdere facetten heeft, heeft deze slijpvorm prachtige schitteringen. Ook deze slijpvorm wordt veel bij verlovingsringen gebruikt.
Het diamantcertificaat
Iedereen die een diamant in bezit heeft, kan dit laten certificeren. Dit zal niet gratis zijn, aangezien dit door een onafhankelijk bureau uitgevoerd moet worden. In principe is een diamantcertificaat een document dat alle vitale gegevens van de desbetreffende diamant bevat. Aangezien de kosten van het krijgen van een certificaat op kan lopen tot een paar honderd euro, wordt het vrijwel alleen bij de grotere, duurdere diamanten gedaan. Een diamantcertificaat beschrijft alleen de karakteristieken van een diamant. Het diamantcertificaat zegt niks over de financiële waarde van het diamant.
Diamant verkopen bij OudGoud.nl
OudGoud.nl staat niet alleen voor u klaar om uw goud en zilver af te nemen. Hiernaast nemen wij ook graag uw diamant in. U kunt vrijblijvend uw diamant laten taxeren in onze winkel. Vervolgens zullen wij uw diamant wegen om te kijken wat u diamant waard kan zijn. Deze waarde zal bepaald worden door ook naar de huidige diamantprijzen te kijken. OudGoud.nl weet u wel altijd de hoogste prijs voor uw diamant te geven.
Wilt u meer informatie over het verkopen van diamant? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie!
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met mij op
Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.