Goud en belasting betalen: zo zit het
goudbaar verkopen

Goud en belasting betalen

Bij het investeren in goud is het belangrijk om niet alleen naar de prijsontwikkelingen te kijken, maar ook om de fiscale aspecten goed in de gaten te houden. In Nederland zijn er namelijk specifieke belastingregels die van toepassing zijn op goudbezit. In dit blog geven we u een overzicht van alles wat u moet weten over goud en belasting.

Goud als belegging: wat zijn de regels?

Als u goud koopt als belegging, valt dit in de meeste gevallen onder box 3 van de Nederlandse belastingwetgeving. Dit betekent dat goud wordt gezien als onderdeel van uw vermogen, waarover u belasting moet betalen.

De waarde van het goud wordt opgenomen in uw totale vermogen, samen met bijvoorbeeld uw spaargeld, aandelen en andere investeringen.

Op 1 januari van elk belastingjaar (peildatum) wordt uw vermogen vastgesteld. Het bedrag dat boven de vrijstelling van €50.650 (voor alleenstaanden) of €101.300 (voor fiscale partners) uitkomt, wordt belast met de zogenoemde vermogensrendementsheffing.

Hoe werkt dat goud en belasting precies?

De waarde van uw goud wordt vastgesteld op basis van de goudkoers op 1 januari van het belastingjaar. Deze koers kunt u raadplegen op de website van de London Bullion Market Association (LBMA).

De vrijstelling wordt in mindering gebracht op de waarde van uw goud. Is de waarde van uw goudbezit lager dan de vrijstellingsgrens, dan hoeft u geen vermogensbelasting te betalen.

Als de waarden van uw goudbezit hoger is dan de vrijstelling, wordt er vermogensbelasting geheven over het bedrag boven de vrijstellingsgrens.

Geen btw op beleggingsgoud

Een groot voordeel van het kopen van fysiek goud is dat beleggingsgoud vrijgesteld is van btw. Dit betekent dat u bij de aanschaf van bijvoorbeeld gouden munten of goudbaren geen btw betaalt, mits het goud een zuiverheid van minstens 995/1.000 heeft.

Let op: dit geldt alleen voor fysiek goud dat als belegging dient.

Hoe geef je goud op in de belastingaangifte?

Wanneer u belastingaangifte doet, moet u de waarde van uw goud opgeven bij box 3. De volgende stappen helpen u op weg:

  1. Verzamel alle informatie: Zorg ervoor dat u een overzicht hebt van al uw goudbezit, inclusief aankoopdatum, aankoopprijs en de waarde op 1 januari.
  2. Selecteer box 3 in de belastingaangifte: hierin geeft u de waarde van uw goud in.
  3. Controleer alles goed: Voordat u uw aangifte verstuurt, is het belangrijk om alle gegevens nog eens na te lopen om fouten te voorkomen.

Hoe kun je belasting besparen met goudbezit?

Er zijn enkele slimme manieren om te besparen op de belasting die u betaalt over uw goud:

Goud en belasting: schakel bij twijfel een adviseur in

Het bezit van goud kan een slimme investering zijn, maar het is belangrijk om ook de fiscale kant goed te regelen. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de belastingregels en dat u uw goud op de juiste manier opgeeft in uw belastingaangifte.

Hebt u specifieke vragen over uw situatie of twijfelt u over bepaalde zaken? Dan is het verstandig om een belastingadviseur te raadplegen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare belastingvoordelen.

Hebt u goud in uw bezit dat u wilt verkopen? Dan bent u bij Oudgoud.nl aan het juiste adres voor een betrouwbare en veilige verkoop van uw goud tegen de hoogste prijzen.

Neem contact op

Meer weten over dit onderwerp?

Gouden armband

Bel of mail ons

Bel ons

We staan u graag te woord op onze locaties

Monnickendam
Bel 0299 653 023
Amsterdam
Bel 020 730 0988
Katwijk aan Zee
Bel 071 889 5722

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.