Wat is witgoud? - OudGoud.nl
Witgoud

Wat is witgoud?

Wat is witgoud nou precies, en hoe wordt het geproduceerd? Witgoud is een interessante legering die de afgelopen jaren een prominente plaats heeft verworven in de wereld van vintage sieraden. Maar wat is witgoud nou precies? Witgoud heeft een zilverachtige glans en duurzaam karakter, aan de hand van deze eigenschappen waren al veel mensen overtuigd. Hieronder zullen we dieper ingaan op andere eigenschappen, productieprocessen en zullen we kijken naar manieren om andere metalen te onderscheiden zoals platina en zilver.

Het productieproces van witgoud

Witgoud komt niet natuurlijk voor, maar is een legering die wordt gemaakt door puur goud te mengen met andere metalen. Het basisproces omvat het combineren van goud met witte metalen zoals zilver, palladium, platina. Zo is het het meest gebruikelijk dat witgoud een mengsel van goud, palladium en zilver is, hoewel er ook andere combinaties worden gebruikt. Dit is afhankelijk van de gewenste eigenschappen van het eindproduct. Vroeger werd vooral nikkel gebruikt, dit was namelijk een goedkopere optie dan palladium en gaf een mooier wit resultaat. Nu wordt nikkel niet meer gebruikt, aangezien dit kan zorgen voor allergische reacties.

Het proces begint met het smelten van het zuivere goud samen met de andere metalen die zorgen voor de witte kleur, het smelten gebeurt op zeer hoge temperaturen. Zo krijg je een homogene mix van metalen, en deze kan dan in een gekozen vorm worden gegoten. Hierbij kan worden gedacht aan sieraden, staven, bestek en meer.

Een ander belangrijk punt van de productie van witgoud is de afwerking. Als de legering is gemaakt, ondergaat het vaak een proces genaamd rhodineren. Rhodineren wil zeggen dat er een dun laagje rhodium wordt aangebracht op het oppervlak van het witgoud. Rhodium is een edelmetaal dat bekend staat om zijn helderheid en duurzaamheid. Door rhodium krijgt witgoud een helderdere en meer reflecterende afwerking en het beschermt tegen aantasting door andere factoren zoals corrosie en krassen. De samenstelling van witgoud is per leverancier anders, dus we kunnen niet helemaal precies zeggen wat witgoud is. Dit verklaart dan ook waarom er verschillende tinten witgoud zijn.

De eigenschappen van witgoud op een rijtje

Witgoud staat bekend om unieke eigenschappen die het een populaire keuze maakt voor zowel juweliers als consumenten, namelijk:

Hoe kun je onderscheid maken tussen Witgoud, Platina en Zilver

Zoals veel mensen weten hebben witgoud, platina en zilver allemaal een zilverachtige glans, maar er zijn meerdere manieren om deze edelmetalen van elkaar te onderscheiden. Ondanks de gelijkenis van hun kleur hebben witgoud, platina en zilver een subtiele verschillende tint. Witgoud heeft vaak een licht gelige tint, vooral als het niet is gerhodineerd. Bij platina kunt u denken aan een koelere, grijzere tint. En bij zilver kan deze tint ook variëren maar over het algemeen hebben zilveren producten een iets warmere uitstraling dan platina.

Naast de kleur kan er ook worden gekeken naar het gewicht. Zo is platina aanzienlijk dichter en zwaarder dan zowel witgoud als zilver. Dit kan worden opgemerkt wanneer u een sieraad oppakt, maar u zou een sieraad eventueel ook even op de weegschaal kunnen leggen. Ook geeft de prijs wat weg . Platina is over het algemeen duurder dan witgoud, en witgoud is natuurlijk weer duurder dan zilver. Platina is duurder vanwege de zeldzaamheid en dichtheid. Witgoud kan fluctueren in prijs vanwege het goudgehalte en eventuele rhodium laagje dat wordt aangebracht op veel sieraden.

Als laatste is het denk ik het belangrijkst om te kijken naar de stempels die in sieraden staan. Bij Vintage jewellery checken we dan ook of er in onze vintage sieraden stempels staan en anders worden deze naar de keurkamer gebracht, zodat in elk product een stempel staat. Bij het kopen van sieraden is het dus altijd belangrijk om hier even naar te kijken. Zo wordt platina meestal gestempeld met ‘PT’,  ‘900’, ‘950’, terwijl geelgoud wordt gestempeld met bijvoorbeeld ‘585’ of ‘750’, en zilver is vaak ‘925’.

Is witgoud duurder dan geelgoud?

Een van de meest voorkomende vragen bij het kiezen van gouden sieraden is: is witgoud duurder dan geelgoud, of andersom? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, omdat de goudprijs van beide soorten wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het is namelijk belangrijk om op te merken dat de prijs van zowel geelgoud als witgoud kan variëren door de actuele marktprijs van goud en andere metalen, de zuiverheid van goud en eventuele extra behandelingen die aan het edelmetaal worden toegevoegd. Over het algemeen is witgoud iets duurder, dit heeft vooral te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om witgouden sieraden te maken.

Witgoud blijft dus een tijdloze keuze voor verschillende soorten sieraden, de populariteit blijft dan ook groeien door de esthetische aantrekkingskracht, duurzaamheid en hypoallergene eigenschappen. Het productieproces van witgoud resulteert in een unieke legering die zowel elegant als robuust is. In dit proces wordt puur goud gemengd met andere metalen. Het is belangrijk om witgoud te kunnen onderscheiden van bijvoorbeeld zilver en platina. Zo kan er worden gekeken naar de subtiele verschillen in kleur, gewicht, prijs en stempels. Als u toch niet zeker bent wat betreft het materiaal van uw sieraden, kom dan vooral langs in de winkel zodat  we u kunnen helpen.

Neem contact op

Meer weten over dit onderwerp?

Gouden armband

Bel of mail ons

Bel ons

We staan u graag te woord op onze locaties

Monnickendam
Bel 0299 653 023
Amsterdam
Bel 020 730 0988
Katwijk aan Zee
Bel 071 889 5722

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende gratis taxatie aanvragen, laat hier uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Munten
Goud

Goudgehalte

Als u op zoek bent naar 2e hands sieraden is het belangrijk om aandacht te besteden aan het goudgehalte. Niet alleen voor verzamelaars maar...
goudbaar verkopen
Beleggen

Goud en belasting betalen

Bij het investeren in goud is het belangrijk om niet alleen naar de prijsontwikkelingen te kijken, maar ook om de fiscale aspecten goed in...